نوع شیری که معمولاً در مهندسی تصفیه فاضلاب استفاده میشود، وسیلهای است که در وسط خط لوله نصب میشود تا جریان سیال در خط لوله را کنترل کند. شیرهایی که معمولاً در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند شامل شیرهای دروازه ای، شیرهای پروانه ای، شیرهای توپی و شیرهای یک طرفه می شوند.
۱. شیر دروازه ای یا شیر کشویی (Gate valve) شیر دروازه ای از بدنه شیر، گیت، آب بند و دستگاه باز و بسته کننده تشکیل شده است. باز و بسته شدن شیر دروازه با حرکت انتقالی رفت و برگشتی گیت کامل می شود. قطر جریان شیر دروازه به طور کلی 50 تا 1000 میلی متر است. هنگامی که دریچه کاملاً باز است، مسیر عبور کاملاً عاری از سیال است. هنگام عبور از شیر دروازه ای مقاومت حداقل است و برای عبور فاضلاب و لجن با محتوای ناخالصی بالا مناسب است.
۲. شیر پروانه ای (Butterfly valve) شیر پروانه ای از بدنه شیر، آستر داخلی (دستگاه آب بندی صفحه پروانه)، صفحه دیسکی (وسیله ای برای جلوگیری از جریان سیال) و مکانیزم باز و بسته شدن (دستگاهی که چرخش صفحه دیسک را شروع می کند) تشکیل شده است. باز و بسته شدن شیر پروانه ای عمدتاً با چرخش 90 درجه دیسک انجام می شود. هنگامی که دیسک به صورت عمود بر لوله جریان چرخانده می شود، دریچه پروانه ای بسته می شود و هنگامی که دیسک به موازات لوله جریان چرخانده می شود، دریچه پروانه ای باز می شود. مزیت اصلی شیر پروانه ای این است که آب بندی خوبی دارد. عیب آن این است که پس از باز شدن شیر، صفحه پروانه ای همچنان در وسط لوله است که در برابر جریان مایع در لوله گردش مقاومت دارد.
۳. توپی (Ball valve) بوبین شیر توپی کروی است. مرکز کره دارای کانالی است که می تواند مشابه لوله جریان باشد. باز و بسته شدن شیر توپی با چرخش بوبین توپی محقق می شود. هنگامی که کانال روی بوبین توپی موازی با جهت لوله جریان باشد، شیر توپی باز می شود. هنگامی که کانال روی بوبین توپی عمود بر جهت لوله جریان باشد، شیر بسته می شود. از مزایای اصلی شیرهای توپی هوابندی خوب و مقاومت فشار خوب (مقاومت در برابر فشار 20 مگاپاسکال) است. عیب آن این است که در مقایسه با شیرهای دروازه ای و شیرهای پروانه ای با قطر یکسان، حجم و کیفیت شیرهای توپی زیاد است و هزینه مربوطه بیشتر است.
۴. چک ولو یا شیر یک طرفه (Check valve) وظیفه اصلی شیر یک طرفه جلوگیری از برگشت مایعات است. اصل کار آن این است که وقتی سیال در جهت جلو جریان می یابد، بوبین شیر تحت تاثیر سیال کاملا باز می شود. هنگامی که سیال در جهت معکوس جریان می یابد (جریان برگشتی)، بوبین شیر تحت فشار معکوس سیال قرار می گیرد و برای جلوگیری از برگشت سیال بسته میشود. به عنوان مثال، در مخزن هوازی، هنگامی که مخزن هوازی از کار می افتد و هوادهی متوقف می شود، به منظور جلوگیری از ریختن مخلوط گل و آب موجود در بیورآکتور هوازی به پمپ هوا در امتداد لوله هوادهی، می توان یک شیر یک طرفه روی لوله هوادهی نصب کرد.
شیرهای دروازه ای و شیرهای پروانه ای بیشتر در خطوط لوله مهندسی تصفیه فاضلاب استفاده می شوند و شیرهای توپی به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند. برای مشاوره در حوزه اتوماسیون و مهندسی تصفیه فاضلاب میتوانید با کارشناسان پنو وایقان دقیق ارتباط برقرار کنید.